![]() |
Ender YORGANCILAR - EBSO Yön. Kur. Bşk. |
Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler hakkında da bilgi veren Yorgancılar, geçen yıl 1,1 milyar dolar ihracat ve 1,7 milyar dolar ithalat olmak üzere 2,8 milyar dolar olduğunu kaydetti. İzmir ile Kazakistan arasındaki ticaretin de 22,3 milyon dolar ihracat ve 18,2 milyon dolar ithalat şeklinde olduğunu belirterek, “Ülkemizden Kazakistan’a en çok kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, elektrikli makine ve cihazlar, plastikler ve mamulleri, demir veya çelikten eşya ihraç ediliyor. Kazakistan’dan ise en çok bakır ve bakırdan eşya, mineral yakıtlar, mineral yağlar, çinko, alüminyum ve hububat alıyoruz.” şeklinde konuştu.
![]() |
Saparbek TUYAKBAYEV - Güney Kazakistan Eyaleti Vali Yardımcısı |
Türkiye’nin Orta Asya Türk cumhuriyetleri arasında en fazla yatırımlarının bulunduğu ülkelerden birinin Kazakistan olduğunu dile getiren Ender Yorgancılar, “1993 yılından bu yana Kazakistan’a giren doğrudan Türk yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar dolar civarında. Kazakistan’da 500’ün üzerinde Türk-Kazak ortak sermayeli işletme faaliyette gösteriyor. Ülkedeki yüzde 100 Türk sermayeli şirketlerin sayısı 160 dolayında. Türk firmaların faaliyetleri genellikle ticaret, telekomünikasyon, otel işletmeciliği, süpermarket işletmeciliği, müteahhitlik, petrol ürünleri ve gıda imalatında yoğunlaşıyor.” dedi. Bunun yanısıra Türk müteahhitlik şirketlerinin de Kazakistan’da önemli projelere imza attığını hatırlatarak, “Türk inşaat firmalarının Kazakistan’da üstlendiği 400 projenin toplam değeri 17,5 milyar civarındadır.” diye konuştu.
'TÜRK İŞADAMLARINI YATIRIMA BEKLİYORUZ'
Güney Kazakistan Eyaleti Vali Yardımcısı Saparbek Tuyakbayev ise İzmirli işadamlarını yatırıma davet etti. Mevzuat değişikliğiyle yabancı yatırımcıya birçok avantajlar getirdiklerini belirten Tuyakbayev, “Kazakistan hükümeti, yabancı yatırımlar için iade ve garanti getirdi. Yüksek miktarlarda yatırım yapan ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamıyoruz. Yabancı yatırımcı 10 yıl kurumlar ve arazi vergisinden, 8 yıl da mülk vergisinden muaf. Ayrıca işgücü temini, vergi oranları ve kanunların sabitliği gibi ekstra kolaylıklar sağlıyoruz. Önümüzdeki beş yıl için ziraat, gıda, tekstil, eczacılık, makine, inşaat malzemeleri, enerji, turizm ve lojistiği en önemli sektörler olarak belirledik. Yenilenebilir enerji üretiminde, devletin 10 yıla kadar alım garantisi var.” dedi.
![]() |
Canseyit TÜYMEBAYEV - Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi |
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de ülkesinin, son yıllarda yaptığı hamlelerle yurtdışından ciddi yatırımcı çektiğini söyledi. Bağımsızlık döneminden bu yana önüne büyük hedefler koyduğunu ve birçoğunu gerçekleştirdiğini dile getiren Tüymebayev, “Bağımsızlıktan sonra ilk yabancı yatırımcı Türkiye’den geldi. Türk işadamları, Kazakistan’ın kalkınmasına büyük katkı sağladı. 20 milyar dolara yakın proje yürütüyorlar. Yabancı yatırımcılara yeni teşvikler veriyoruz. Bu bağlamda İzmirli ve bütün Türk işadamlarını ülkemize yatırıma davet ediyoruz. Bu tarihî bir fırsat, bunu kaçırmayın.” şeklinde konuştu. Tüymebayev ayrıca konuşmasında artık yavaş yavaş ortak Türkçe'ye geçmek gerektiğini söyledi.
Toplantının ardından heyetler arası ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve İzmir'deki bazı sanayi kuruluşları ziyaret edilerek yetkililer hakkında bilgi alındı. Akşam üzeri temaslarını tamamlayan heyet Denizli'ye gitmek üzere İzmir'den ayrıldı. Yönetim Kurulu Başkanımız Çağlar Erbek görüşmeler ve ziyaretler sırasında heyete eşlik etti.