KARABAĞ'DA SAVAŞ NEDEN TEKRAR BAŞLADI

Çağlar Erbek
0

Yukarı Karabağ bölgesinde Azerbaycan’la, Ermenistan arasında 1 Nisan’dan 2’sine gecen gece başlayan çatışma halen devam etmektedir. Son bir yıldır Ermenistan tarafının askeri provokasyonlarına Azerbaycan küçük çaplı (“Kontrollü Çatışma” Stratejisi) operasyonlarla cevap verme stratejisini geliştirmiştir. Fakat bu defa küçük çaplı operasyonun savaşa dönüşme tehdidi var. Çünkü Azerbaycan Seysulan, Leletepe ve Talış gibi birkaç önemli askeri konumlarını Yukarı Karabağ Ermenilerinden geri aldı. Tabi ki, Ermenistan bu durumdan çok rahatsız. Ve operasyonları devam ettirerek kaybettiği konumları geri almaya çalışıyor. Böyle bir kaybetmişlik durumu Ermenistan ve Karabağ'da iktidarı rahatsız ediyor ve korku yaratıyor. Şöyle ki, bu türden kayıplar, Ermenistan'da Sarkisyan'ın bile iktidarı kaybetmesine sebep olabilir.
Peki sora bilirsiniz bu şekilde askeri provokasyonların yapılmasının nedeni nedir.
Azerbaycan ve Ermenistan bu şekilde provokasyonlar yaparak birbirlerine baskı yapmaktadırlar. Her defa iki ülkenin Cumhurbaşkanları görüşü öncesi veya sonrası küçük çaplı çatışmalar oluyor. Bu defa kim başladı diye suçlu bulmak anlamsız. Ama mantık Azerbaycan'ın bu provokasyonda meraklı olmadığını söylüyor. Çünkü ABD'ye Güvenlik Zirvesine katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Güney Gaz Koridoru konusunda Amerikalı yetkililerle başarılı görüşler geçirmişti. GGK’u projesinın gerçekleşmesi içinde bölgede istikrar çok önemlidir. Başarılı görüşler geçirmesinden sonra neden istikrarsızlık neden olabilecek askeri eğilimlerde olsun?
Ermenistan'ında bu provokasyonda meraklı olmasını anlamak zor. Çünkü bölgede statüko durumu Erivan’ın işine yarıyor. Peki kim meraklı sora bilirsiniz. Ben isim ve ülke söylemek istemiyorum. Şunu söyleye bilirim Güney Kafkasya’da gecen enerji projelerine karşı olan gücün bu istikrarsızlıkta meraklı olduğunu düşünüyorum.
Bu konu bağlamında Azerbaycan'ın küçük çaplı operasyon stratejisiyle ilgili (Kontrollü Çatışma Stratejisi) düşüncelerimi de belirtmek istiyorum.
Azerbaycan'ın küçük çaplı operasyonlarının tehlikeli yanı şu ki, kontrollü çatışma stratejisi başarısız olursa, daha net ifade edersek, durum kontrolden çıkarsa ve sıcak çatışmaya dönüşürse, Moskova Rus Barış Güçlerinin Karabağ'da yerleşmesini isteyebilir. Bu da Azerbaycan için tehlikeli ola bilir. Moskova girdiği yerde Bakü zayıf duruma düşebilir.
Orhan Gafarlı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)